1 Lineære ligningssystemer

Lineær algebra er en betegnelse for en samling af matematiske emner, der alle er relateret til løsninger af lineære ligningssystemer. Lineære ligningssystemer udgør dermed grundstenen i lineær algebra, og det er derfor afgørende at have en detaljeret viden om løsningerne hertil. Som udgangspunkt er vi hovedsagelig interesseret i lineære ligningssystemer over de reelle eller de komplekse tal, men da teorien viser sig at give mening og have anvendelser for andre typer af tal, også kaldet legemer (se Appendiks A), så vælger vi at behandle lineære ligningssystemer over et generelt legeme . Hermed betegner en mængde, hvorpå der er defineret addition og multiplikation, så de egenskaber, som vi er vant til fra de reelle tal, er opfyldt. Specielt giver det mening at dividere med elementer forskellig fra .
I det følgende vil vi anvende notationen indført i Appendiks A. Læseren der alene ønsker at fokusere på det reelle eller det komplekse tilfælde, kan i det følgende (og i Appendiks A) erstatte notationen med hhv. eller .

1.1 Lineære ligninger

Med en lineær ligning i ordnede ubekendte menes der en ligning af formen
hvor og er på forhånd valgte elementer i . At de ubekendte er ordnede betyder blot, at vi på forhånd har fastlagt en rækkefølge af dem. I dette tilfælde er rækkefølgen understøttet af den valgte notation; dvs. er den første ubekendte, er den anden ubekendte etc. I det følgende vil ubekendte altid være antaget ordnet på denne vis, og vi vil derfor alene omtale som værende ubekendte. Elementerne kaldes for den lineære lignings koefficienter. Med en løsning til menes der en ordnet samling af skalarer , der opfylder relationen
i . Sædvanligvis samler man skalarerne i en vektor
og omtaler herefter denne vektor som en løsning til . Delmængden af bestående af alle løsninger til kaldes for den lineære lignings løsningsmængde.

1.2 Lineære ligningssystemer

Med et lineært ligningssystem bestående af ligninger i ubekendte , menes der en ordnet samling af lineære ligninger
i ubekendte. I det følgende vil vi også anvende notationen om ovenstående lineære ligningssystem. Skalarerne , for , kaldes for ligningssystemets koefficienter. Hvis for alle , så kaldes ligningssystemet homogent.
Et element i kaldes en løsning til (1.2), hvis er en løsning til hver af de lineære ligninger . Delmængden af bestående af alle løsninger til (1.2) kaldes for løsningsmængden til (1.2).
Opgaven består nu i at besvare spørgsmål af følgende type:
  1. Hvordan bestemmer og beskriver man løsningsmængden til (1.2)?
  2. Hvor stor er løsningsmængden til (1.2); er den tom, er den endelig eller er den uendelig stor?
  3. Hvis løsningsmængden er en endelig mængde, hvor mange løsninger er der så?
Hvis løsningsmængden er tom kaldes ligningssystemet for inkonsistent; i modsat fald kaldes systemet konsistent. Det er et ikke-trivielt udsagn, at et lineært ligningssystem aldrig kan have præcis løsninger. Tilsvarende er præcis , , , , og løsninger udelukket. Alle andre (positive) tal under kan optræde som antallet af løsninger til et lineært ligningssystem; dog aldrig når er eller hvor der altid er præcis løsning, hvis antallet af løsninger er endeligt (og ikke nul). Følgende eksempel illustrerer, hvad vi kan forvente i det simpleste tilfælde.
Betragt et lineært ligningssystem
bestående af en enkelt ligning i en enkelt ubekendt . Løsningerne hertil er givet ved:
  1. Hvis , så er der præcis en løsning; nemlig .
  2. Hvis og , så er løsningsmængden lig .
  3. Hvis og , så er løsningsmængden tom.

1.3 Elementære operationer

Vi vil nu fokusere på konkrete metoder til bestemmelse af løsningsmængden til et generelt lineært ligningssystem (1.2). I første omgang ønsker vi at sammenligne med løsningsmængder for andre lineære ligningssystemer. Betragt, i den forbindelse, et lineært ligningssystem givet ved
og betegn løsningsmængden for dette system med . Vi er interesseret i at undersøge, hvornår og er identiske, og vi definerer:
[Ækvivalente ligningssystemer] To lineære ligningssystemer, bestående af ligninger i ubekendte, kaldes ækvivalente, såfremt deres løsningsmængder er identiske.
Ækvivalente ligningssystemer fremkommer oftest ifm. anvendelse af de såkaldte elementære operationer. Elementære operationer anvendes på et lineært ligningssystem , og resulterer i et nyt ækvivalent lineært ligningssystem . Der er tre typer af elementære operationer, der hver især kun involverer en eller to af ligningssystemets lineære ligninger. I første omgang indfører vi følgende operationer på mængden af lineære ligninger:
Lad
betegne en lineær ligning i ubekendte. For en skalar defineres som den lineære ligning
Givet endnu en lineær ligning
i de samme ubekendte, så defineres som den lineære ligning
Den præcise definition af elementære operationer er da:
[Elementære operationer] En elementær operation på et lineært ligningssystem er en af følgende tre typer af operationer ()
  1. Ombyt to ligninger og , med , i .
  2. Erstat ligning i med for en skalar .
  3. For og en skalar erstattes ligning i med .

Quiz

Det oplyses, at det lineære ligningssystem givet ved
fremkommer fra det lineære ligningssystem :
via en enkelt elementær operation. Angiv hvilke type af elementær operation, der kan være tale om.
Type I
Type II
Type III
Observer nu følgende vigtige pointe: hvis fremkommer fra ved anvendelse af en elementær operation, så fremkommer også fra ved anvendelse af en elementær operation på . Antag f.eks., at vi har udført en elementær operation af type (Ⅰ.) for at opnå fra . Så er identisk med , på nær at der er byttet rundt på ligning og ligning . Vi kan altså opnå fra ved at ombytte ligning og ligning i ; det sidste svarer til at udføre en elementær operation af type (Ⅰ.). Hvis derimod fremkommer fra ved at gange den 'te ligning i med , så skal man blot gange den 'te ligning i med for at komme tilbage til . Endelig ses, at hvis fremkommer ved, at man erstatter den 'te ligning i med , så skal man blot erstatte den 'te ligning i med for at opnå . Med denne observation kan vi nu let bevise:
Hvis det lineære ligningssystem fremkommer fra ved anvendelse af en successiv følge af elementære operationer, så er ligningssystemerne og ækvivalente.

Bevis

Det er tilstrækkeligt at vise udsagnet i tilfældet, hvor fremkommer fra ved anvendelse af en enkelt elementær operation. Start med at bemærke, at en løsning til også vil være en løsning til de lineære ligninger og . Specielt vil løsningsmængden for være en delmængde af løsningsmængden for . Et symmetrisk argument viser, at er en delmængde af , og vi konkluderer derfor, at ligningssystemerne og er ækvivalente.
Det modsatte af udsagnet i Lemma 1.6 er ikke nødvendigvis rigtig. Som eksempel herpå kan man betragte de lineære ligninger
i to ubekendte og . De lineære ligningssystemer og er da ækvivalente, idet løsningsmængden i begge tilfælde er tom. Derimod kan man ikke opnå ud fra via en successiv følge af elementære operationer (hvorfor?).

1.4 Reducerede ligningssystemer

Vi skal nu beskrive en speciel type af lineære ligningssystemer, kaldet reducerede, hvor de tilsvarende løsningsmængder kan bestemmes via såkaldt baglæns substitution.
Reducerede systemer er karakteriseret ved placeringen af de såkaldte ledende koefficienter. Vi siger, at er den ledende koefficient for en lineær ligning
hvis og for . I givet fald siger vi, at er den ledende ubekendte for . Dette begreb kan selvfølgelig kun defineres, hvis ikke alle 'erne er lig .

Quiz

Angiv den ledende ubekendte for den lineære ligning
Såfremt er den ledende koefficient for (1.5), så skriver vi også
At ikke indgår i notationen (1.6) betyder dog ikke, at nu alene opfattes som en ligning i de ubekendte . Ligning er stadig en lineær ligning i alle ubekendte , og såfremt vi ønsker at understrege dette, så anvender vi notationen (1.5). F.eks. kunne vi vælge at skrive
for at understrege, at den betragtede ligning er en ligning i to ubekendte og .
[Reducerede ligningssystemer] Et lineært ligningssystem
kaldes reduceret, hvis der findes en voksende følge af naturlige tal
opfyldende
  1. er den ledende ubekendte for for .
  2. For har ingen ledende koefficienter; dvs. for .
Ovenstående definition inkluderer tilfældet , hvor alle koefficienter er nul.
For et reduceret ligningssystem som ovenfor, der omtales de ubekendte som ledende (til tider også bundne) ubekendte. De resterende ubekendte kaldes frie ubekendte.

Quiz

Angiv de frie ubekendte for det reducerede lineære ligningssystem
Reducerede lineære ligningssystemer kan løses via en metode kaldet baglæns substitution. For at beskrive denne metode, så vil vi anvende notationen indført i Definition 1.10. Idet der er ledende ubekendte, så må der være frie ubekendte. De frie ubekendte betegnes med , for heltal opfyldende, at
Baglæns substitution foregår nu på følgende vis: Såfremt der eksisterer et med , så vil ligning være givet ved
og den vil dermed ikke have løsninger. Løsningsmængden til (1.7) er dermed tom, med mindre for alle . Hvis derimod for alle , så kan vi se bort fra ligningerne , for alle , idet de alle er trivielle; dvs. på formen
og dermed er opfyldt for alle konkrete værdier af de ubekendte. Vi har dermed reduceret til tilfældet, hvor . Omskriv nu ligning til formen
og bemærk, at dette angiver værdien af , såfremt værdierne for de efterfølgende ubekendte allerede er fastlagt. Dette leder nu frem til følgende procedure til bestemmelse af samtlige løsninger til det lineære ligningssystem: start med at vælge vilkårlige værdier for de frie ubekendte . Herefter bestemmer ligning værdien af , og med denne værdi for så bestemmer ligning nu værdien af . Derefter fastlægger værdien af , etc.
Vi konkluderer:
Løsningsmængden til det reducerede lineære ligningssystem (1.7) kan beskrives ved:
  1. Hvis for , så vil ethvert valg af skalarer kunne entydigt udvides til en løsning til (1.7).
  2. Hvis der eksisterer et med , så er løsningsmængden til (1.7) den tomme mængde.
Såfremt der ikke er frie ubekendte (dvs. hvis ), så skal første udsagn ovenfor forstås, som at ligningssystemet har en entydig løsning.
Ovenstående sætning illustreres bedst via et eksempel:
Vi ønsker at bestemme løsningsmængden for det reducerede lineære ligningssystem ()
og starter med at bemærke, at bestemmer placeringen af de ledende koefficienter. Specielt er , og vi vil, ifølge Proposition 1.12, have en (entydig) løsning for ethvert valg af værdier og for hhv. og . Vi anvender baglæns substitution for at opnå de tilsvarende værdier for og . Først bestemmer værdien af
og herefter opnås værdien for via ligning :
Løsningsmængden til (1.9) består altså af mængden af vektorer på formen
hvor og kan vælges frit blandt elementerne i . Bemærk, at vi også kan omskrive (1.10) til
hvor de indgående vektorer er karakteriseret ved:
Vi introducerer nu begrebet fuldstændigt reduceret lineært ligningssystem, der betegner et reduceret lineært ligningssystem af en speciel pæn form.
[Fuldstændigt reducerede lineære ligningssystemer] Et reduceret lineært ligningssystem (1.7) kaldes fuldstændigt reduceret, hvis der for og gælder, at koefficienten , til i , er lig hvis og lig hvis .

Quiz

Angiv værdierne for skalarerne og så det lineære ligningssystem
er fuldstændigt reduceret.
Det bemærkes, at de bundne ubekendte i et fuldstændigt reduceret lineært ligningssystem kun optræder med koefficient forskellig fra i en enkelt af systemets ligninger. Dermed kan værdierne af de bundne ubekendte umiddelbart aflæses ud fra værdierne af de frie ubekendte. Mere præcist er den 'te ligning i systemet ækvivalent med
Baglæns substitution er dermed simplere at udføre end for almindelige reducerede ligningssystemer.
Ligningssystemet
fra Eksempel 1.13 er ikke fuldstændigt reduceret. Multiplicerer man med , så opnår man
som heller ikke er fuldstændigt reduceret. Til gengæld kan man nu trække fra og opnå et ligningssystem
der er fuldstændigt reduceret og ækvivalent med (1.12). I ovenstående proces er alle de indgående ligningssystemer reducerede. Bemærk også, at og umiddelbart bestemmer en løsning ud fra værdierne af og . Mere præcist giver at
mens bestemmer
hvilket er identisk med, hvad vi fandt i Eksempel 1.13.

1.5 Gauss elimination

I starten af 1800-tallet beskrev C.F. Gauss banen for en asteroide ved navn Pallas. Beskrivelsen byggede på flere års observationer og dertilhørende databehandling. En del af databehandlingen bestod i at løse et lineært ligningssystem bestående af seks ligninger i seks ubekendte, og i den forbindelse anvendte Gauss en algoritme til løsning af lineære ligningssystemer, som vi nu skal beskrive. Gauss elimination er en algoritme til at omforme et generelt lineært ligningssystem
til et reduceret lineært ligningssystem ved hjælp af elementære operationer. Sammen med Lemma 1.6 og Proposition 1.12 opnår man herved en metode til at løse generelle lineære ligningssystemer.
Den grundlæggende observation ifm. Gauss elimination er, at man via en følge af elementære operationer på (1.15) kan opnå et nyt ligningssystem på formen
dvs. et ligningssystem hvor alle koefficienter til er nul for ligningerne . Dette kan f.eks. gøres på følgende vis:
  1. Hvis , så er (1.15) allerede på formen (1.16).
  2. Hvis der eksisterer et med , så udføres følgende successive følge af elementære operationer på (1.15):
    1. Erstat ligning med , for .
    2. Ombyt ligning med ligning (hvis så udelades dette).
Vi er nu parate til at beskrive algoritmen bag Gauss elimination. Algoritmen er rekursiv i antallet af ubekendte , så vi antager, at vi allerede har beskrevet, hvordan systemer med ubekendte kan bringes på reduceret form. Vi skal da beskrive, hvordan et ligningssystem (1.15) med ubekendte kan bringes på reduceret form. Vi starter med at bringe (1.15) på formen (1.16) som beskrevet ovenfor. Hvis , så har vi hermed opnået et reduceret system. Hvis derimod , så opdeler vi i tilfældene og . I tilfældet hvor , der kan vi opfatte (1.16) som et system i de ubekendte , og dette system kan bringes på reduceret form via vores rekursive antagelse. Hvis derimod , så er en ledende ubekendt for . Ligningssystemet kan vi samtidig opfatte som et system i de ubekendte , og hvis vi bringer denne del på reduceret form , så vil også være et reduceret ligningssystem.
Lad os beskrive løsningsmængden til det lineære ligningssystem ()
Vi starter med at anvende Gauss elimination for at opnå et ækvivalent reduceret lineært ligningssystem. Først trækker vi den øverste ligning fra den midterste, samt gange fra den nederste. Herved opnås
Den beskrevne algoritme beder os herefter om at koncentrere os om de nederste to ligninger, og om at opfatte disse som ligninger i de ubekendte og . Herefter skal vi udføre elementære operationer, så vi opnår en form lignende (1.16). Da det sidste allerede er tilfældet, går vi videre til næste skridt i algoritmen. Her bliver vi bedt om at opfatte de to nederste ligninger som ligninger i de ubekendte og . Vi sørger herefter for, at disse ligninger har formen præciseret ved (1.16). Dette opnås ved at ombytte de to nederste ligninger. I alt har vi nu opnået ligningssystemet
som er reduceret, og som derfor kan løses via baglæns substitution. Vi kan anvende samme fremgangsmåde som i Eksempel 1.13, og finder, at løsningsmængden består af elementer på formen
hvor kan vælges frit blandt elementerne i .
Den opmærksomme læser har formentlig allerede observeret, at vi ifm. Gauss elimination alene har anvendt elementære operationer af type (Ⅰ.) og type (Ⅲ.). Såfremt man også anvender type (Ⅱ.) operationer, så kan det betragtede ligningssystem bringes på fuldstændigt reduceret form via en algoritme kaldet Gauss-Jordan elimination. Idet vi allerede har introduceret Gauss elimination, så vil vi her alene beskrive, hvordan et reduceret lineært ligningssystem kan bringes på fuldstændigt reduceret form.
Så betragt et reduceret lineært ligningssystem
Vi anvender notation som i Definition 1.10, og kan da betragte følgende successive operationer på (1.21). Vi starter med at udføre de elementære operationer
  1. For ganges ligning med .
der bringer (1.21) på en form
hvor alle de ledende koefficenter er lig . Herefter kan man udføre
  1. For et givet erstattes ligning med for .
på det lineære ligningssystem (1.22) og opnå et fuldstændigt reduceret ligningssystem. Det overlades til læseren at indse dette (se evt. Eksempel 1.16 for et eksempel på denne metode).

1.6 Et vigtigt resultat

Det følgende resultat beskriver løsningsmængden til et homogent lineært ligningssystem med flere ubekendte end ligninger. Resultatet er yderst vigtigt, og danner bl.a. grundlaget for basisbegrebet, som vi skal studere i Kapitel 7.
Et homogent lineært ligningssystem
med har en løsning forskellig fra .

Hvilke af nedenstående homogene ligningssystemer har en løsning forskellig fra

Bevis

Ved anvendelse af Gauss elimination kan vi antage, at (1.23) er et homogent reduceret lineært ligningssystem. Idet antallet af ledende ubekendte er mindre end eller lig antallet af ligninger , så vil der eksistere mindst frie ubekendte. Samtidig fortæller Proposition 1.12, at der vil eksistere løsninger til ligningssystemet, der antager arbitrære værdier for de frie ubekendte. Dermed eksisterer der nødvendigvis en løsning forskellig fra .